Hmmmm, niets is beter dan de geur van een vers gerold verflaagje of net gespoten kleurtjes. Ik ben dan ook een echte kleurenliefhebber. Niet voor niets noemen ze mij een kleurrijk mens. Maar laat me je meenemen naar een ver zwart-wit verleden, toen ik als tiener een zomer lang vakantiewerk deed als schilder. Wat kon er misgaan? Nou, veel. De enige kleur die ik die zomer zag, was beige. Of beter gezegd: “beige, greige en eierschaal”. De heilige drievuldigheid van kleurloosheid. Sindsdien weet ik: beige is geen kleur, het is het visuele equivalent van een diepe zucht.
Onlangs zat ik met mijn vrouw Ann op een terrasje. “Kijk”, zei ze, “de #beigemomclub.” Tot dat moment wist ik er het bestaan niet van af. Het is een bekende Instagram-community met jonge moeders en een liefde voor beige. Voor onze neus paradeerde dus een vriendinnengroep, allemaal ton-sur-ton in monotoon beige. Beige jurken, beige truien, beige kinderwagens. Het leek alsof een uitgebluste schilder was gepromoveerd tot kledingdesigner. Nog steeds bekomend van deze monotone ervaring, baart iets me echt zorgen. Wat als deze beige plaag de overstap maakt van de kledingkast naar kantoren? Ik bereid me nu al voor om persoonlijk dwars te liggen. Want laten we eerlijk zijn: beige, greige of eierschaal voegen zelden iets toe aan een ruimte. Het tegenovergestelde dan maar? Ik kom vaak in bedrijven waar de huisstijlkleuren ontploft zijn in het interieur. Huisstijlkleuren zijn grafische kleuren, ze zijn ontworpen om op te vallen. Probeer je maar eens te focussen naast zo’n kleurenbom.
Oplossing? Gebruik felle huisstijlkleuren in de juiste dosis, op plekken zoals de inkom, gangen of koffiehoek, waar interactie centraal staat. Kies subtiele, neutrale, afgeleide tinten voor de werkplek, met af en toe een leuk accent. En nee, ‘neutraal’ betekent niet dat we teruggrijpen naar beige. Neutraal kan fris, warm of inspirerend zijn – zonder slaapverwekkend te worden.
In mijn boek dat ik aan het schrijven ben – “Hoe vissen verdrinken” – komt kleurgebruik uiteraard aan bod. Kleuren hebben namelijk een diepgaand effect op hoe we ons voelen, ook op het werk. Bij UPspace begrijpen we dat. Mijn achtergrond als interieurarchitect bij Deusjevoo helpt me daarbij. Daar is het onze missie om werkplekken te creëren die inspireren in plaats van uit te blussen. Want een kantoor moet energie geven, niet aanvoelen als een zandbak vol beige!
Drie gratis cadeautjes voor jullie trouwe lezers:
- Download onze ‘kleurrijke’ inspiratiegids voor kantoren hier.
- Download het ‘Mens Stoor Me Niet’-spelbord van februari hier. Voor de spelregels, klik hier.
- Pre-order hier “Hoe vissen verdrinken” met 10% korting, met de kortingscode ‘vissen10’.*
Jo “Dwars-tegen-beige” Peters
Ohja, wat betreft de pijlenkwestie in mijn vorige Gestoorde Mail: blijkbaar ben ik niet alleen! 50% van jullie heeft ook een probleem met deze pijl. Dankjewel, dat is dan ook weer bewezen en uitgeklaard. ☺︎
*De code is enkel geldig via de webshop van Lannoo/LannooCampus tot 29/04/2025. Niet cumuleerbaar met andere promoties en kortingscodes.