“Afgelopen vakantie: een zonnige dag, een rivier door een ruige kloof en een gezin dat klaar is voor een raftingavontuur in de Spaanse Pyreneeën. Wij, een onervaren bemanning: mijn vrouw, onze jonge zoon, mezelf en nog een handvol mensen werden begeleid door een instructeur die Spaans met enkele Engelse woorden door elkaar rijgt … een uitdaging op zich.
Vol goede moed bood ik mezelf aan als ‘groepstolk’. De bemanning ging akkoord, zij het waarschijnlijk meer voor vermaak dan voor mijn taalvaardigheden. Hier begon de hilariteit. Onze dappere begeleider instrueerde de ene instructie na de andere. Ik vertaalde. Toen we aan de ingang van de canyon kwamen, gaf hij een belangrijk stukje informatie door: “Vee entaring zee canyon, vatch aut for zee rápits”, (“We’re entering the canyon, watch out for the rapids”) Maar, oh! Mijn brein deed een Shakespeare-achtige transformatie en vertaalde “rapids” als “rabbits”. Vol zelfvertrouwen verkondigde ik aan alle opvarenden: “We komen aan in de kloof. Pas op; het wemelt van de konijntjes!” … Er volgde een lange stilte, met verraste blikken aan mij gericht.
Terwijl het besef doordrong dat dit niet de boodschap kon zijn, veranderde grijnzen in schaterlachen. Het werd duidelijk dat mijn vertaling het avontuur naar een geheel nieuw niveau had getild. De boot schudde van vreugde terwijl we door de stroomversnellingen gleden, elke spetter water vergezeld van lachbuien. We tuurden naar de waterkant, half wachtend op oevers vol konijnenfamilies…
Dat brengt me mooi bij een quote van Elke Geraerts van Better Minds at Work. “When hunting elephants, don’t get distracted by chasing rabbits!” Herken je dat? Je had de intentie om een taak af te ronden, maar je begint andere dingen te doen? Je stelt het uit en de taak voelt alleen maar nóg zwaarder aan. Je stressniveau stijgt omdat het lijkt alsof je niets afrondt.
De boodschap is: “als je jaagt op olifanten (prioriteit), laat je dan niet afleiden door konijnen (vb. mails)!” Het is een kwestie van zelfdiscipline, maar vaak kan ook jouw kantooromgeving vijandig zijn. Zeker als het om “open spaces” gaat. Veel te veel afleiding. Je komt niet meer toe aan focus voor datgene wat je wilde doen.”
Gelukkig organiseren we bij UPspace, samen met Better Minds at Work, een Masterclass Breinvriendelijk Werken bij u op de werkvloer voor slechts €2.400 (excl. btw).
PS: gebruik je KMO portefeuille, dan krijg je nog eens 30% subsidie van de Vlaamse overheid.

 

Ontvang onze gestoorde mail

Graag een fijne dosis humor in je mailbox? Onze Jo Peters verrast je wekelijks met z’n hilarische, gestoorde verhalen!