Aan tafel bij huize Peters heerst een ongekende liefde voor alles wat kraakt, smakt, en ‘crunched’. Mijn vrouw is verknocht aan de krokante krak; bijna niets maakt haar gelukkiger. Mijn zoontje van acht, die ik graag ‘werk in uitvoering’ noem, is een ware artiest als het op eetgeluiden aankomt.

Wetenschappelijk gezien zorgen crunchy snacks voor dopaminevlagen, een echt ‘feel-good moment’. Bij mij? Ze triggeren een iets minder bekende reactie: een intens verlangen naar oordopjes. Mijn brein gaat in ‘misofonie manie’ terwijl mijn familie, onbewust van mijn leed, mijn zintuigen onophoudelijk martelt.

Mijn vrouw geniet ervan. “Hoor je dat? Dat is het geluid van versheid!”, roept ze uit, terwijl ze in een wortel bijt. Mijn zoontje vindt elke maaltijd een avontuur, vol geluid.

Misofonie, oftewel een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde geluiden, wordt ook wel ‘Selective Sound Sensitivity Syndrome’ genoemd. Het betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’, en blijkbaar ben ik niet de enige die hier last van heeft!

Daarom is het belangrijk om te erkennen dat geluidshygiëne op kantoor voor ieder mens anders is. Sommige verdragen veel, anderen worden al nerveus van het zachtste zuchtje.

Bij UPspace en Deusjevoo hebben we ‘breinfeestjes’ ingevoerd: een paar uur per dag waarop we het bewust rustig aan doen in het landschapskantoor. Het werkt wonderwel voor iedereen!

Zin om ook eens te experimenteren? Ons gratis ‘Mens Stoor Me Niet’-spelbord maakt het mogelijk om kleine en grote kantoorergernissen op een speelse manier bespreekbaar te maken. Download het bord voor mei hier. Voor de spelregels, klik hier.

Ontvang onze gestoorde mail

Graag een fijne dosis humor in je mailbox? Onze Jo Peters verrast je wekelijks met z’n hilarische, gestoorde verhalen!