Een rustige weg, je rijdt met de wagen… En plots, uit het niets, stuitert er een bal voor je auto. Wat doe je? Juist, je trapt instinctief op de remmen. Bravo! Dat was het verwachte antwoord.

Maar heb je je ooit afgevraagd hoe automatisch die actie is? Zonder nadenken schakelt ons brein over naar noodstop-modus. Geen tijd voor een lijstje met opties en vragen zoals “Is de ToyChamp ontploft?” of “Zou de buurjongen zijn speelgoed testen?”.

Nee, ons brein roept gewoon: BAL, STRAAT, KIND. STOP!

Dit is net zo’n natuurlijke reactie als lachen om een flauwe grap of duiken voor een laagvliegende duif. Het is ons oerinstinct en werkt onmisbaar en onmiddellijk. En voor wie nu denkt, “Nou, ik zou anders reageren!”… Tja, dan behoor je waarschijnlijk tot de robots of superhelden onder ons. Petje af!

Laten we terugkeren naar de dagelijkse realiteit, zoals de kantoortuin, waar elk geluidje, van pingeltje hier tot zuchtje daar, ons oerbrein activeert. Het is dan ook geen wonder dat we ‘s avonds uitgeput thuiskomen. Ons brein wordt constant gebombardeerd met prikkels, razendsnel onbewust schakelend tussen “Is dit normaal?” en “Wacht, probleem?”.

Misschien wordt het tijd om onze kantoren zo in te richten dat ons brein niet hoeft te schakelen alsof elke e-mail of notificatie een plots opduikende bal is. Één van de basis principes bij UPspace: we creëren duidelijk afgebakende zones voor focus en rust, gescheiden van interactieve ruimtes, zodat we ons aan het einde van de dag niet voelen alsof we een marathon hebben gelopen, maar gewoon een productieve dag achter de rug hebben.

Mijn intussen bekende keynote “Mens Stoor Me Niet” gaat hierover. Wil je dat ik dat ‘balletje’ eens opgooi tijdens een teambuilding activiteit of event? Je kan me hier boeken voor een explosief uurtje. 🙂

Ontvang onze gestoorde mail

Graag een fijne dosis humor in je mailbox? Onze Jo Peters verrast je wekelijks met z’n hilarische, gestoorde verhalen!