Wat hebben seks, Instagram en zure beertjes gemeen? Klinkt als de start van een slechte mop, maar bereid je voor op een eye-opener! Deze drie, hoe verschillend ook, activeren dat magische stofje in ons brein: dopamine.

Neem Instagram. Je plaatst een foto en binnen het uur (of minder) check je het aantal likes. Eke like geeft een shotje dopamine: een milliseconde een gelukkig gevoel. Heerlijk, niet? Net zoals dat gevoel in een achtbaan, als je met hoge snelheid naar beneden suist en denkt: nog een keertje. Datzelfde zoek ik ook bij mijn zure beertjes verslaving; ééntje is nooit genoeg. Hetzelfde met het hoogtepunt van seks; “Yes, nog een keer!”

Maar serieus, de volgende keer dat je dopamineniveau piekt bij elke hoogtepunt, denk dan eens aan mij…

En hoe zit het met dopamine op de werkvloer? Elke dag word je bestookt met prikkels: een nieuwe e-mailnotificatie, een collega die een babbeltje slaat, een rinkelende telefoon, een gesprek over het weekend, een collega met een probleem die je een minuutje van je tijd vraagt. Ons brein smult ervan, het is ronduit verslavend.

Net zo verslavend is de tegenhanger “focus”, maar dat kennen we nauwelijks nog, verdrongen door de constante dopamine prikkels op onze werkplek… Dit is funest en kost handenvol geld. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze productiviteit met 30 tot 40% afneemt, we maken 50% meer fouten, verlies van kostbare tijd die je kwijt bent én bovendien verdubbelt ons stressniveau. Klinkt dat bekend? Dan heb je ons hard nodig. Een investering in je team betaalt zich snel terug en dat gevoel is zelfs beter dan een shot dopamine! Maak eens een breinprikkelende kennismaking met ons.

Ps: in mijn keynote “Mens Stoor Me Niet” wijd ik een heel hoofdstuk aan de dopamine kick.

Ontvang onze gestoorde mail

Graag een fijne dosis humor in je mailbox? Onze Jo Peters verrast je wekelijks met z’n hilarische, gestoorde verhalen!